Opublikowano Dodaj komentarz

馃いSchab duszony w r臋kawie馃憤

Oto przepis na schab duszony w r臋kawie:

Sk艂adniki:

  • 1 schab (oko艂o 1 kg)
  • 2 cebule
  • 4 z膮bki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 艂odygi selera naciowego
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 250 ml bia艂ego wina
  • 2 艂y偶ki oleju
  • 2 艂y偶ki mas艂a
  • 2 艂y偶eczki suszonego tymianku
  • 2 艂y偶eczki suszonego rozmarynu
  • S贸l i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Przygotowanie r臋kawa: Przed rozpocz臋ciem przygotowania schabu duszonego w r臋kawie, upewnij si臋, 偶e masz specjalny r臋kaw do pieczenia. R臋kaw pozwoli na r贸wnomierne rozprowadzenie ciep艂a i zachowanie aromat贸w. Przygotuj r臋kaw zgodnie z instrukcj膮 producenta.

  2. Przygotowanie warzyw: Cebule, czosnek, marchewki, pietruszki i seler naciowy obierz i pokr贸j w drobn膮 kostk臋.

  3. Przygotowanie schabu: Schab op艂ucz, osusz i naci艣nij d艂oni膮, aby rozlu藕ni膰 mi臋so. Nast臋pnie pos贸l i popieprz schab z obu stron.

  4. Sma偶enie schabu: Rozgrzej olej i mas艂o na du偶ej patelni. Wrzu膰 schab i sma偶 z obu stron na z艂oty kolor. Wyjmij schab z patelni i od艂贸偶 na bok.

  5. Duszenie warzyw: Na tej samej patelni, na kt贸rej sma偶y艂e艣 schab, dodaj cebul臋 i czosnek. Sma偶 je przez kilka minut, a偶 stan膮 si臋 mi臋kkie i lekko z艂ociste. Nast臋pnie dodaj marchewki, pietruszk臋 i seler naciowy. Sma偶 warzywa przez kolejne kilka minut.

  6. Wracanie schabu do patelni: Po up艂ywie kilku minut wr贸膰 schab na patelni臋 do duszenia. Dodaj suszony tymianek i rozmaryn. Delikatnie wymieszaj, aby r贸wnomiernie rozprowadzi膰 przyprawy.

  7. Dodanie p艂yn贸w: Wlej bulion drobiowy lub warzywny oraz bia艂e wino do patelni. Doprowad藕 do wrzenia, a nast臋pnie zmniejsz ogie艅. Przykryj patelni臋 i gotuj na wolnym ogniu przez oko艂o 1,5-2 godziny, a偶 mi臋so b臋dzie mi臋kkie i soczyste.

  8. Doko艅czenie: Po up艂ywie czasu duszenia, wyjmij schab z patelni i od艂贸偶 na talerz. Przykryj foli膮 aluminiow膮 i pozostaw do odpoczynku przez kilka minut. W mi臋dzyczasie …

  9. Sos: Przelej zawarto艣膰 patelni (warzywa i p艂yny) do rondelka i zagotuj. Gotuj sos na 艣rednim ogniu, a偶 odparuje troch臋 p艂ynu i zg臋stnieje. Je艣li potrzebujesz, mo偶esz zag臋艣ci膰 sos dodaj膮c odrobin臋 m膮ki lub skrobi rozpuszczonej w niewielkiej ilo艣ci wody.

  10. Krojenie schabu: Po odpoczynku, pokr贸j schab na plastry o 偶膮danej grubo艣ci.

  11. Podawanie: Na talerzach u艂贸偶 plasterki schabu, polej je przygotowanym sosem i udekoruj 艣wie偶ymi zio艂ami, na przyk艂ad natk膮 pietruszki. Schab duszony w r臋kawie doskonale komponuje si臋 z ziemniakami, puree ziemniaczanym, kasz膮 lub r贸偶nymi sa艂atkami. Mo偶esz r贸wnie偶 poda膰 go z duszonymi warzywami.

  12. Przygotowanie schabu duszonego w r臋kawie wymaga troch臋 czasu, ale efekt jest wyj膮tkowo smaczny i aromatyczny. Smacznego!

Taniej ni偶 na Allegro. Sprawd藕!

www.FoodFan.pl
www.CoGdzieJem.pl
www.SprzedamCoMam.pl

Zobacz te偶

Zostaw komentarz